Je bekijkt nu Mijn kind wordt hysterisch wakker

Mijn kind wordt hysterisch wakker

Hysterisch wakker worden

Je kind wordt hysterisch wakker en het lukt je niet om hem te troosten. Je probeert van alles maar je kind wordt steeds bozer. Herken je dit?

Mijn zoontje had dit wel eens in zijn peuter fase. Hij bleef huilen/schreeuwen. Ik mocht hem niet aanraken maar ik mocht niet weglopen.

Dat kan heel lastig zijn want het enige wat je wil doen is je kind troosten maar wat als hij dit niet toelaat?
Laten we eerst kijken waar dit vandaan kan komen.

Nachtangsten
35-37 % van de kinderen hebben nachtangsten. Het kan lijken alsof je kind wakker is. Maar hij ziet echter niets, herkent je niet en laat zich niet tot rust brengen. Je kind is helemaal overstuur en het kan er angstaanjagend uitzien. Dit kan heel kort, een paar minuten tot een half uur duren. Daarna valt je kind snel weer in slaap en herinnert zich niets in de ochtend. Ook komt het slaapwandelen ook veel voor tijdens nachtelijke terreurs.

Kenmerkend: Je kind ligt lekker te slapen en ineens wordt hij gillend wakker, is buiten zichzelf en amper te troosten. En altijd vóór middennacht. Dat geeft natuurlijk erg veel stress en het is ook wat eng om te zien.

Wat je kunt doen? Maak je kind vooral niet wakker tijdens een nachtangst. Probeer hem ook niet te troosten. Maar blijf bij hem tot hij weer slaapt en zorg dat hij zich niet verwondt. Het kan even angstig zijn voor jullie als ouder. Maar als je hem wakker maakt, raakt hij vaak juist gedesoriënteerd en dat verwart hem en maakt inslapen moeizamer.

Zorg ervoor dat de omgeving van je kind veilig is

Verwijder zware en scherpe voorwerpen uit de slaapkamer. Als je kindje aan het slaapwandelen is, zorg dat de omgeving veilig is. Denk ook aan eventuele traphekjes.

Houd ook een log bij op welk tijdstip je kind een nacht angst heeft. Vaak is dit een vast tijdstip. Je kunt je kind de dagen daarna net voor dat moment heel lichtjes wakker maken om zo zijn slaappatroon te doorbreken. Je kind slaapt dan in een andere slaapfase gedurende dat terror tijdstip moment. Doe dit ongeveer 10 dagen achter elkaar om de cyclus te doorbreken.

Oververmoeid
Een kind kan ook schreeuwend wakker worden vanwege overprikkeling en/of oververmoeidheid. Dit gebeurt meestal niet op een vast tijdstip en je kunt wel contact maken met je kind.

Ook hier is een kindje moeilijk te troosten en niks is goed. Hoe meer je probeert om je kind rustig te krijgen, hoe harder je kind kan gaan huilen.

Wat kun je doen? Als je kind niet direct getroost wil worden, geef hem dan wat ruimte. Soms hebben kinderen gewoon wat tijd nodig om zichzelf te kalmeren. Blijf in de buurt, maar forceer geen fysiek contact als het kind dit niet wil.

Zodra je kind gekalmeerd is, help je kind dan om weer rustig te kunnen slapen. Blijf bij je kind. Knuffel je kind en laat hem weten dat het veilig is.

Bij ons helpt het wel als ik liedjes zing.

Oververmoeidheid kun je aanpakken door je kind echt op tijd in bed te leggen. Heeft je kind een hele drukke dag gehad of niet goed geslapen overdag, vervroeg dan bedtijd.

Bouw de dag rustig af, zet de tv uit, neem de tijd voor het bedtijdritueel en zorg voor een rustige, prikkelvrije kamer. Een vast bedtijdritueel kan helpen om prikkels te verwerken en beter te gaan slapen

Bij beide is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind niet te veel stress heeft en je kind voldoende de ruimte krijgt om te ontprikkelen.

(Dit is een fijn stuk om te lezen over stress bij kinderen en wat je eraan kunt doen)
https://kidshealth.org/en/parents/stress.html

Wanneer je kindje dit meerdere keren in de week heeft, is het goed om hier mee aan te slag te gaan. Heb je hier hulp bij nodig? Laat het me weten en ik denk graag met je mee.

Liefs Janine