Je bekijkt nu Kan een baby je manipuleren?

Kan een baby je manipuleren?

Sommige mensen kunnen het gevoel hebben dat baby’s opzettelijk manipulatief gedrag vertonen omdat ze bijvoorbeeld kunnen huilen om aandacht te krijgen, zelfs als ze niet fysiek ongemakkelijk zijn. Dit is echter geen manipulatie, maar eerder een normale manier waarop baby’s communiceren. Baby’s zijn afhankelijk van de zorg van hun ouders en proberen op deze manier aandacht te krijgen als ze zich alleen of angstig voelen.

Ook is het goed om te weten dat;

-Baby’s hebben nog geen ontwikkeld gevoel van eigenwaarde. Je baby weet niet dat hij macht heeft over anderen en is niet in staat om te bedenken hoe hij die macht kan gebruiken. In plaats daarvan reageert hij op zijn omgeving op basis van zijn eigen behoeften en verlangens.

-Ook kunnen baby’s niet strategisch te denken. Je baby heeft geen besef van tijd en kan geen langdurige plannen maken. Als een baby bijvoorbeeld huilt als je weggaat, is dat niet omdat hij weet dat je je schuldig voelt en terugkomt om bij hem te blijven. Hij huilt omdat hij op dat moment je nabijheid nodig heeft en zich veilig wil voelen.

-Baby’s zijn zich ook niet bewust zijn van de gevolgen van hun acties. Je baby heeft geen idee van de impact die zijn gedrag kan hebben op anderen en kan niet bedenken wat de uitkomst zal zijn als hij iets doen. Dus als een baby lacht of huilt, doet hij dat niet om je te manipuleren – hij doet het gewoon omdat hij blij of verdrietig is.

Als ouder is het belangrijk om aandacht te besteden aan de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van je baby. Een baby is afhankelijk van zijn ouders om hem te voorzien van basisbehoeften, zoals voedsel, slaap en bescherming. Maar een baby heeft ook menselijke interactie nodig om zich veilig en geborgen te voelen. Troost van de ouders is daarbij heel belangrijk.

Wanneer een baby huilt of overstuur is, kan troost helpen om stress te verminderen en hem te kalmeren. Dit kan de baby helpen zich veilig en geborgen te voelen.

Als een baby niet wordt getroost, kan dat leiden tot negatieve effecten op de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling. Het kan leiden tot overmatig huilen en huilbuien die moeilijker te kalmeren zijn, slaapproblemen en een verminderde hechting met de ouders of verzorgers. Het kan ook leiden tot een verminderde ontwikkeling van zelfregulatievaardigheden, wat kan resulteren in een gebrek aan vermogen om emoties te beheersen en om te gaan met stressvolle situaties.

Maak je dus vooral niet te druk dat je baby je manipuleert. Je baby heeft je gewoon nodig.

Liefs Janine