Je bekijkt nu Waarom huismoeders meer stress ervaren dan een werkende moeder

Waarom huismoeders meer stress ervaren dan een werkende moeder

Ik ben het eerste jaar thuis geweest met Mace en ik weet nog heel goed dat ik me soms schaamde om dit te zeggen omdat mensen je met een bepaalde blik konden aankijken. Vaak kreeg ik ook de vraag “maar wil je niet weer iets doen, zodat je een voldaan gevoel krijgt”… Ik heb nog nooit zoveel gedaan op een dag sinds ik moeder ben Truus!

Heel vervelend!

Nu zijn er verschillende studies gedaan die hebben aangetoond dat huismoeders over het algemeen hogere cortisolniveaus hebben dan vrouwen met betaald werk buitenshuis. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de vele stressvolle taken die gepaard gaan met het zorgen voor kinderen en het runnen van een huishouden, zoals slaapgebrek, constante verantwoordelijkheid en sociale isolatie.

Een studie uit 2012 gepubliceerd in het tijdschrift Social Science & Medicine toonde aan dat moeders met betaald werk buitenshuis lagere cortisolniveaus hadden dan moeders zonder betaald werk

Dit verschilt natuurlijk per vrouw.

Er zijn verschillende redenen waarom het cortisolniveau bij huismoeders hoger kan zijn dan bij vrouwen in andere beroepen

Chronische stress; Het opvoeden van kinderen en het runnen van een huishouden kan erg stressvol zijn. Huismoeders moeten constant zorgen voor anderen en hebben vaak weinig tijd voor zichzelf. Dit kan leiden tot chronische stress, wat kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus.

Gebrek aan controle; Huismoeders hebben vaak weinig controle over hun dagelijkse routine en hun omgeving. Ze zijn afhankelijk van de behoeften en schema’s van hun kinderen en kunnen zich gevangen voelen in hun rol als verzorger. Dit gebrek aan controle kan leiden tot gevoelens van machteloosheid en stress, wat kan resulteren in verhoogde cortisolniveaus.

Slaapgebrek; Het verzorgen van kinderen kan leiden tot slaapgebrek, wat op zijn beurt kan leiden tot verhoogde cortisolniveaus. Cortisol wordt van nature verhoogd in de ochtend om ons te helpen wakker te worden en de dag te beginnen. Maar als we niet genoeg slaap krijgen, kan ons cortisolniveau gedurende de dag hoog blijven, wat kan bijdragen aan gevoelens van stress en angst.

Sociale isolatie; Huismoeders kunnen zich soms geïsoleerd voelen van de buitenwereld, vooral als ze weinig contact hebben met andere volwassenen gedurende de dag. Sociale steun is belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn, en het gebrek daaraan kan bijdragen aan verhoogde cortisolniveaus.

Hoewel niet alle huismoeders hogere cortisolniveaus hebben dan vrouwen in andere beroepen, zijn er veel factoren die kunnen bijdragen aan deze verhoogde niveaus. Ben jij een huismoeder en merk je dat je veel stress hebt, kijk dan eens wat kan helpen om deze stress te verlagen. Zoals yoga, voldoende tijd voor jezelf vrij maken en schakel ook zeker op tijd de hulp van andere in.

Veel liefs

Janine