Je bekijkt nu Waarom een papfles geen garantie biedt voor doorslapen: Fabels ontrafeld

Waarom een papfles geen garantie biedt voor doorslapen: Fabels ontrafeld

Als kersverse ouder wil je niets liever dan dat je baby goed slaapt. De papfles is vaak een van de dingen die wordt aangeraden als een baby nog niet door wil slapen. Maar wist je dat er nooit echt is aangetoond dat de papfles helpt om een baby door te laten slapen? Bovendien vergroot het gebruik van de papfles de kans op verstikkingsgevaar, vooral bij kleine baby’s wiens orale motorische vaardigheden nog niet voldoende zijn ontwikkeld.

Toch kan het lijken dat het geven van de papfles voor het slapengaan een verleidelijke oplossing is om ervoor te zorgen dat je baby langer doorslaapt. Maar werkt dit wel? In deze blog ontrafelen we de feiten en fabels rondom het gebruik van een papfles als hulpmiddel bij doorslapen.

Honger is niet altijd de oorzaak van wakker worden. Baby’s kunnen ook wakker worden omdat ze een schone luier nodig hebben, hun slaapomgeving niet prettig vinden of zich niet lekker voelen. Maar ook als je baby nog niet zelf in slaap kan vallen en hulp van een fles nodig heeft om weer verder te kunnen slapen

Een papfles kan maagklachten veroorzaken. Te veel voeding geven voor het slapengaan kan leiden tot reflux bij baby’s omdat een overvolle maag druk uitoefent op de sluitspier tussen de maag en de slokdarm. Als de druk te hoog wordt, kan de sluitspier openen, waardoor de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. Dit kan pijnlijk zijn voor de baby en kan leiden tot refluxklachten, zoals brandend maagzuur, regurgitatie (teruggeven van voeding) en een pijnlijke of zure geur bij het ademen.Bovendien kan te veel voeding voor het slapengaan de spijsvertering van de baby vertragen, waardoor de maaginhoud langer in de maag blijft en de kans op refluxklachten toeneemt.

Het is daarom belangrijk om de hoeveelheid voeding die je baby krijgt voor het slapengaan te beperken en ervoor te zorgen dat hij zijn voeding voldoende verteert voordat hij gaat liggen. Het kan ook helpen om de baby na het voeden rechtop te houden, zodat de maaginhoud beter in de maag blijft en niet terugstroomt in de slokdarm.

Als je baby refluxklachten heeft, is het raadzaam om advies te vragen aan een arts of een lactatiekundige om de juiste behandeling te krijgen en te voorkomen dat de klachten erger worden.

Een papfles kan een verkeerde associatie creëren. Je baby kan gaan wennen aan de papfles. De fles wordt dan een afhankelijke slaapassociatie. Ga liever op zoek naar de oorzaak van het wakker worden in de nacht en help je baby met de juiste associaties weer in slaap vallen. Zoals een knuffel, een speen of White Noise. Dit zijn associaties die altijd bij je baby zijn.

Heb je hier hulp bij nodig? Lees meer over mijn aanpak en cursus op https://thenewsleepcoach.nl/online-cursus/

Het geven van een papfles voor het slapengaan kan helpen bij het doorslapen van een baby, maar het is geen garantie. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je baby wakker wordt en om rekening te houden met de mogelijke nadelen van een papfles, zoals maagklachten en verkeerde associaties. Door deze tips in gedachten te houden, kun je het doorslapen van je baby op een gezonde en natuurlijke manier bevorderen.

Volg altijd je eigen gevoel bij het opvoeden van je kind en volg de richtlijnen van de American Academy of Pediatrics om de veiligheid van je baby te waarborgen.

Voor meer informatie over dit onderwerp, lees het artikel van de American Academy of Pediatrics:

https://publications.aap.org/pediatrics/article/144/2_MeetingAbstract/212/3302/Prevalence-and-Parental-Perceived-Efficacy-of-Rice?_ga=2.160537272.40518064.1661858109-196101126.1661858109

Liefs Janine

Photo by Kelly Sikkema