Je bekijkt nu Slapen en ziek zijn. Hoe ondersteun je je kind?

Slapen en ziek zijn. Hoe ondersteun je je kind?

Het is weer tijd voor snotneuzen en hoestende kinderen.
Als je kind zich niet goed voelt of in de nacht veel moet hoesten, dan kan je kind waarschijnlijk ook minder goed slapen.
Als je kind ziek is wil je zorgen voor liefde en geborgenheid. Het heeft geen zin om aan het slapen te werken als je kind zich niet goed voelt. Laat het los en zorg voor genoeg knuffels.
Zieke kindjes slapen vaak meer maar worden wel vaker wakker tijdens hun dutje en/of in de nacht. Als je kind zich weer beter voelt, gaat het slapen vaak ook weer beter.

Uit onderzoek blijkt dat slaap heel belangrijk is voor het lichaam om goed te kunnen herstellen, het is dus helemaal niet erg als je kind meer hulp nodig heeft of overdag alleen bij jou wil slapen. Door je kind juist te helpen aan betere slaapjes, zal je kind ook sneller herstellen.

Wat kun je doen om je kind te ondersteunen tijdens het ziek zijn?

Hou het ritme zoveel mogelijk aan. Je kind mag gerust eerder naar bed als hij eerder moe is. Maar door de wakkertijden (ongeveer) aan te houden, zal je kind makkelijker in slaap vallen.

Het is helemaal oké als je kind meer wil slapen. Genoeg slapen is heel belangrijk tijdens het ziek zijn. Stel dat je kind normaal 2 uur slaapt en nu ineens 3 uur wil slapen, dan kijk je daarna goed naar de wakkertijd zodat je kind wel genoeg slaapdrang kan opbouwen voor het volgende slaapje.

Hou je kind lekker bij je als je kind daar behoefte aan heeft. Veel huid op huid contact kan het immuunsysteem ondersteunen. Maar als je weet dat je kind heel snel went aan het samen slapen en het daarna weer veel moeite kost om je kind terug in zijn eigen bed te krijgen, dan kun je ervoor kiezen om een matras naast het bed van je kind te leggen, zodat je wel bij je kind in de buurt bent voor dat stukje geborgenheid.

Zorg dat je kind voldoende vocht binnen krijgt. Heeft je kind meer behoefte aan voeding, dan kun je dit gerust geven. Voldoende drinken is heel belangrijk tijdens het ziek zijn.

Moet je kind veel hoesten? Dan kan het helpen om het bedje wat schuiner te zetten door boeken onder de poten van het bedje te leggen. Ook is het fijn om de kamer wat vochtiger te houden d.m.v. een diffuser. Als de kamer te droog is, dan zal je kind juist meer hoesten.

Zelf gebruik ik bij mijn zoon de hoestsiroop van ‘New Care’. Dit is een natuurlijke hoestsiroop die (hier) heel goed werkt. Ook gebruik ik de hoestbalsem van ‘De Groene Linde (zeehonden hoest) en ga ik naar een homeopaat om het lichaam van mijn zoon van binnenuit te ondersteunen.

Hopelijk blijft je kind gezond en anders hoop ik dat je iets aan de tips hebt.

Liefs Janine