Je bekijkt nu Met je baby op vakantie

Met je baby op vakantie

De vakantie komt eraan. Tijd om lekker te genieten.

Als je met een baby op vakantie gaat dan kan altijd spannend zijn hoe het reizen gaat, hoe het slapen in het hotel/camping gaat. Of je kind daar wel gaat eten. Mijn tip; Laat het op je afkomen. Waarschijnlijk gaat het hartstikke goed. Mace was 9 maanden toen wij voor het eerst op vakantie gingen. Hij sliep daar beter dan thuis haha dus laat je verassen.

Maar ik snap dat je je toch een beetje wil voorbereiden. Daarom deel ik graag wat tips met je.

Reizen

Vliegen:

 • Vertrek wat eerder naar het vliegveld. Reizen met een baby kost vaak meer tijd dan als je met z’n tweeën bent
 •  Neem een draagzak mee, zodat je je handen vrij hebt
 • Verschoon de luier voor het vliegen, de toiletten in het vliegtuig zijn erg onhandig om je baby te verschonen
 • Tijdens het opstijgen en landen kan er druk komen op de oortjes van je baby, geef daarom een speentje, de borst of de fles. Dit helpt de druk op de oren te verminderen
 •  Neem een klein cadeautjes mee. Dit is nieuw en interessant voor baby en het zal je baby bezig houden
 •  Zorg dat je een tas meeneemt met alle spullen, denk aan voeding, hapjes en wat extra kleding
 •  Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet. Een klein bedje voor je baby, zodat je baby lekker kan slapen en jij je handen vrij hebt
 • Moet je lang vliegen? Probeer de vlucht dan in de nacht te plannen als je kindje normaal slaapt.
 • 🍭 Gaat je baby huilen? ‘Be prepareerde’ maak kleine zakjes met wat snoep en oordopjes voor de passagiers die bij jullie zitten. Wedde dat ze het huilen dan veel beter kunnen accepteren 😉

Auto:

 • Neem je White noise apparaat mee, heb je deze niet? Je kunt dan ook White noise op de iPad of telefoon aanzetten. White noise heeft een rustgevende werking en laat dat nou handig zijn voor een lange autorit 
 • Maak gebruik van de wakkertijd van je baby. Stop ergens om wat te drinken of eten. Verschoon de luier, voed je baby en plan wat speel tijd in. Door even actief bezig te zijn tijdens de wakkertijd, heb je meer kans dat je baby daarna gaat slapen.
 • Probeer de ramen af te dekken zodat het wat donkerder is in de auto als je baby moet slapen. Je krijgt het niet helemaal donker maar elk klein beetje helpt toch
 • Plan (als dat mogelijk is) voor vertrek nog een goed slaapje thuis in eigen bedje. Zodat de dag in ieder geval goed begint.
  Mochten de andere dutjes dan tegenvaller, dan heeft je baby toch 1 goed slaapje gehad.

Slapen

-Je wil natuurlijk dat je kind goed slaapt op vakantie. Vaak gebeurt dit ook wel. Je bent de hele dag buiten, je bent ontspannen en je hebt alle tijd voor je kind, maar ik ga toch wat tips met je delen.

-Heeft je baby nog nooit in een camping bedje geslapen? Dan kun je dit thuis oefenen. Laat je kind een aantal keren in het campingbedje slapen. Als je met de auto gaat dan kun je het campingbedje ook meenemen. Ga je vliegen, dan hebben ze vaak in het hotel/appartement ook een campingbedje. Je kunt dan je eigen hoeslaken meenemen voor de vertrouwde geur.

-Slaapt je baby normaal op zijn eigen kamer? Dan kun je het campingbedje in een hoek van de kamer zetten zodat je baby het niet te gezellig vindt als hij ineens naast je slaapt. Of aan het voeteneind van je bed.

-Slaapt je baby normaal bij jou op de kamer? Dan kun je het bedje gewoon naast jouw bed zetten.

-Probeer de kamer donker te maken. Dit kun je met vuilniszakken doen maar ook met verduisterende gordijnen met zuignappen. (In mijn highlights op Instagram onder het kopje “tips”, vind je een link naar fijne gordijnen die ik zelf ook gebruik).

-Neem White noise mee. Soms kan het erg gehorig zijn op de kamer. En White noise kan ook erg handig zijn met nog een oudere broer/zus die wat later naar bed gaat.

-Gaat je baby eerder naar bed, dan kun je buiten nog een spelletje doen met de oudste en als je baby in zijn diepe slaap zit, kun je rustig je peuter naar bed brengen.

-Zorg voor luchtige kleding. Je wil de airco niet te koud zetten op de kamer anders is straks iedereen ziek. Je zou de airco voor het slapen aan kunnen zetten zodat de kamer niet te warm is.

-Neem de spullen van thuis mee. Ik neem altijd alles mee wat ik thuis ook gebruik. Zijn sterrenprojector. Zijn nachtlampje. Zijn boekjes. Zijn knuffels. Zodat hij zich ook ergens anders vertrouwd voelt.

-Hou ook hetzelfde ritueel van thuis zoveel mogelijk aan. Dit zorgt ervoor dat je baby zich langzaam kan voorbereiden op wat komen gaat

Dutjes

-Als je op vakantie bent, wil je natuurlijk niet de hele dag op de kamer zitten omdat je baby moet slapen. Maar wel is het voor je baby fijn om 1 dutje op de kamer te doen. Op de kamer is het donker, rustig, vaak wat koeler. Je baby kan wat beter herstellen dan tijdens een dutje onderweg.

-Moet je baby toch slapen tijdens een uitstapje, dan wil je wel van tevoren een ritueel doen. Zoals, luier verschonen, voeden en in de wagen leggen of in de draagzak doen. Je kunt dan ook een White noise apparaat meenemen om de omgevingsgeluiden wat te neutraliseren.

-Dek de wagen alsjeblief niet af! Het kan veel te heet worden in de afgesloten bak. Maak liever gebruik van een parasol of ga lekker in de schaduw lopen.

-Heb je een iets ouder kindje die 2 of 1 dutje doet, plan het (middag)dutje dan niet te laat. Anders kan je kind niet voldoende slaapdrang opbouwen voor de nacht. Ook kom je dan op een hele late bedtijd uit, en de meeste kindjes worden rond hetzelfde tijdstip weer wakker in de ochtend. Als je kind een week lang te weinig slaapt, dan zal hij oververmoeid raken en dan worden de laatste dagen van je vakantie steeds wat minder gezellig. 😉

Hopelijk gaan de tips je wat helpen. Nogmaals, laat het op je afkomen. Geniet er vooral van. Je hebt het verdient.

Veel liefs,

Janine