Je bekijkt nu Waarom ontstaat er een bedtime battle?

Waarom ontstaat er een bedtime battle?

Het is bedtijd en je kind wil allesbehalve naar bed gaan. Vanaf het moment dat je met het bedtijdritueel begint ontstaat er een strijd. Je kind wil niet meewerken of is je lekker aan het uitdagen door weg te rennen ofzo. Daar is die van mij heel goed in haha. Na een drukke dag kan dit erg frustrerend zijn want jij wil gewoon lekker op de bank ploffen en genieten van je vrije avond.

Maar als je erover nadenkt is het niet heel gek dat je kind zich zo verzet. Een kind wil namelijk het liefst bij de ouders in de buurt zijn en hij weet ook heel goed dat hij in de nacht gescheiden is van de ouders.

Peuters beseffen zich heel goed dat ze alleen op een kamer liggen en dit kan ervoor zorgen dat ze zich eenzaam kunnen voelen.

Gelukkig kun jij je kind hier wel in ondersteunen zodat bedtijd een fijn en rustig moment wordt en er minder uitstelgedrag ontstaat.

-Zorg voor een goed en duidelijk bedtijdritueel. Een duidelijk ritueel is erg belangrijk voor je kind zodat hij zo ontspannen mogelijk kan gaan slapen. Door elke dag dezelfde routine aan te houden ontstaat er houvast en dat zorgt ervoor dat te je kind rustiger en dieper zal gaan slapen.

-Laat je kind ook kiezen. Je kind moet al zoveel. Laat je kind bijvoorbeeld kiezen welke pyjama hij aan wil. Vraag hem welk boekje hij wil lezen. Hou het beperkt tot 2 opties. Anders ontstaat er keuze stress 😉

-Ben echt aanwezig bij het bedtijdritueel. Laat je telefoon beneden en hou het ontspannen. Door er echt voor je kind te zijn, je kind aan te kijken en naar je kind te luisteren voelt je kind zich geliefd en geborgen en dan heb je minder kans op een bedtijdstrijd

-Blijf rustig. Je kind wil gewoon graag bij je blijven. Hoe rustiger jij blijft hoe rustiger je kind blijft. Word jij gefrustreerd en geïrriteerd dan zal er meer strijd ontstaan.
Wat je zou kunnen zeggen is; “Ik weet dat je nog graag wil spelen, maar het is nu echt tijd om te gaan slapen. Als je nu lekker gaat slapen kunnen we morgen weer fijn samen spelen”.

-Zorg voor duidelijkheid. Je kind mag weten waar hij aan toe is. Vertel je kind wat jij van hem verwacht en hou je hier ook aan. Zorg ook dat beide verzorgers hetzelfde aanhouden.

Heeft je kind na het toepassen van deze tips toch nog moeite met slapen gaan en hij blijft roepen en uit bed komen, leg hem dan duidelijk uit dat het nu bedtijd is en hij lekker mag gaan slapen. Geef eventueel nog een laatste kus en knuffel. Je mag de gesprekken gerust “afkappen” en aangeven dat het nu bedtijd is en je morgen graag verder naar zijn verhaal wil luisteren. Hierna hou je het saai. Komt je kind toch uit bed, leg hem dan zonder iets te zeggen in bed. Blijf rustig. Als je boos wordt zal er juist veel meer strijd ontstaan.

Liefs Janine | The new sleepcoach

Geef een antwoord