Je bekijkt nu Slapen in de zomer

Slapen in de zomer

Wat moet mijn baby aan met slapen in de zomer?

In de zomer kan het zijn dat je baby anders gaat slapen. Het is langer licht, veel mensen zitten lekker in de tuin en dat kan weer zorgen voor meer omgevingsgeluiden. Maar vooral de hitte kan het lekker slapen in de weg zitten. Een kamer waar de zon de hele dag op heeft gestaan kan behoorlijk warm worden in de zomer. Probeer de kamer zo donker mogelijk te houden. Hang zonwerende gordijnen op, doe de rolluiken dicht of zorg voor zonwerende folie die je op het raam kan plakken.

Kleding

Kleed je kindje niet te warm. Vaak is een rompertje al voldoende. Slaapt je kindje in een slaapzak? Kies ook voor een dunne slaapzak met een lage TOG-waarde, het liefst met een natuurlijk stof zoals katoen of bamboe.

“Een TOG-waarde staat voor een isolatiewaarde van een materiaal en dat vertelt je hoe warm zo’n zakje is. Hoe hoger de waarde, hoe warmer het zakje. Als het echt warm is wil je een slaapzak gebruiken met een lage TOG-waarde zoals 0,2 TOG of 0,5 TOG. Onder het slaapzakje kun je alleen een luier aan doen. Is het wat koeler dan doe je je kindje nog een rompertje aan. Zo kun je werken met laagjes. Kies liever voor luchtig natuurlijk materiaal zoals katoen of bamboe. Synthetisch materiaal houdt warmte vast.”

Afkoelen

De ideale kamertemperatuur is 18 graden. Maar dit is in de zomer vaak niet haalbaar.

Wat kun je doen om het slapen zo comfortabel mogelijk te maken?

  • Zet een ventilator op de kamer. Maar zorg dat deze niet op je kind gericht is
  • Zet een grote schaal met ijsblokjes voor de ventilator om de lucht af te koelen
  • Zet grote flessen met bevroren water in de kamer. De lucht koelt af als het water ontdooit
  • Doe je kindje in een lauwwarm bad voor het slapen gaan.

 Of koop een (mobiele) airco. Dat was hier in ieder geval de beste aankoop van vorig jaar.

Drinken

Als het echt heet is dan is het belangrijk dat je voldoende vocht binnen krijgt.

Geef je borstvoeding? Zorg dan dat je zelf ook voldoende water drinkt. Je kunt je kindje dan nog water tussendoor geven.

Geef je flesvoeding? Ook dan kun je tussendoor wat water geven. Bij kleine baby’s kun je wat water op een lepeltje doen.

 

Controleer ook regelmatig het nekje van je kind. Is deze erg warm, dan wil je wat kleding uit doen of zorgen voor verkoeling.

Voor meer tips

https://www.instagram.com/thenewsleepcoach/

Www.thenewsleepcoach.nl

Liefs Janine

Geef een antwoord