Je bekijkt nu Wat als slaapjes geweigerd worden?

Wat als slaapjes geweigerd worden?

Het is tijd voor een dutje en je maakt je kindje klaar om te gaan slapen. Maar slapen is iets wat je kindje niet wilt doen. Hij verzet zich en begint te huilen of hij gaat een beetje spelen in zijn bed.

Als er dan veel verzet is, dan wordt er ook niet geslapen. Er is op dat moment dan teveel cortisol in dat lijfje om het slapen mogelijk te maken. Daarom wil je dit voor zijn.

Slaapjes weigeren kan verschillende oorzaken hebben.

  • Je kindje is oververmoeid
  • De dag is te druk (geweest), je kindje is overprikkelt
  • Er is geen duidelijke bedtijdroutine
  • Je kindje kan niet zelf in slaap vallen
  • Het bedje is geen fijne plek voor hem
  • Er is een verkeerde slaapspreiding

Wat kun je hieraan doen?

Het is belangrijk dat er eerst goed naar het dag ritme wordt gekeken. Klopt de slaapspreiding? Het is belangrijk dat de timing goed is, dit heeft te maken met de slaapontwikkeling en het spel der hormonen wat slapen is. Ben je te vroeg dan is je kindje nog niet moe genoeg. Er is nog niet genoeg slaapdrang opgebouwd. Ben je te laat, dan wordt het slaaphormoon onderdrukt.Wil je weten welk ritme het beste werkt voor jouw kindje? Je vindt een overzicht in mijn gratis e-book.

Zorg ook voor een duidelijk bedtijdritueel. Een bedtijdritueel is erg belangrijk. Deze zorgt ervoor dat er een gewoonte en voorspelbaarheid wordt ingesteld, zodat je kindje weet dat het slapen eraan komt.

Maar ook is het belangrijk dat je kindje zelf in slaap kan vallen en weet wat hij moet doen zodra hij in bed wordt gelegd. Slapen is een vaardigheid. Dit is iets wat ze moeten leren en daar mogen ze wel wat hulp bij krijgen. Kan je kindje niet zelf in slaap vallen en hij wordt in bed gelegd, dan is de kans groot dat hij begint te huilen. Hij weet gewoon niet wat hij moet doen. Zo wordt het bedje ook geen fijne plek voor hem.

Klopt het ritme, heb je een duidelijk bedtijdritueel, speelt er geen oververmoeidheid en kan je kindje zelf in slaap vallen en lukt het dan nog niet? Bied dan tijdelijk wat extra hulp, ga bijvoorbeeld lekker wandelen, ga naast het bedje zitten voor wat extra geborgenheid. Ook kan het helpen om je kindje even uit de situatie te halen. Ligt hij na een half uur nog steeds te huilen? En krijg je hem niet getroost en wil hij ook niet slapen als je hem helpt? Dan haal je hem uit bed en ga je even wat rustigs doen. Lees een boekje samen of laat hem rustig even spelen en probeer het 30-40 minuten later overnieuw. 

Consequent zijn is heel belangrijk. Je kindje moet weten waar hij aan toe is. Geef het dus even de tijd.

Kom je er echt niet uit en vindt je het fijn als ik even met je mee kijk? Stuur me dan gerust een berichtje.

Liefs The new sleepcoach

hello@thenewsleepcoach.nl

0652632349

Geef een antwoord