Zomertijd

Zomertijd

Een soepele overgang naar de zomertijd

In de nacht van 27 op 28 maart gaat de zomertijd weer in. De klok gaat dan een uur vooruit. Het is eerder licht en de avonden worden langer.

Omdat er iets verandert in het slaapritme, kan het zijn dat je kindje (en jezelf ook) even moet wennen aan de nieuwe tijd. Dit komt omdat het slaapritme afhankelijke is van onze interne, biologische klok. Je biologische klok wordt ingesteld door externe factoren. Zoals licht, geluid, beweging en temperatuur.

Als je kind gewend is om elke dag rond een bepaalde tijd te gaan slapen, dan is de biologische klok van je kindje daarop ingesteld. Wanneer je kindje dan ineens een uur eerder naar bed moet, dan kan dit zorgen voor wat verzet met naar bed gaan.  Want zijn lichaam is gewend om pas een uur later naar bed te gaan. Er is dan nog niet genoeg slaapdrang.

Het is daarom goed om je kindje langzaam te laten wennen aan de zomertijd.

Hoe doe je dat dan??

Langzaam wennen aan het nieuwe ritme. Door elke dag het ritme wat te verschuiven, laat je je kindje langzaam wennen aan de zomertijd. Begin ongeveer 10 dagen voor de zomertijd in gaat, en leg je kindje elke dag 10 minuten eerder in bed tot je bij de gewenste tijd bent. Let erop dat het hele dagritme schuift. Dus ook de voedingsmomenten en de dutjes.

Zorg voor een duidelijke bedtijdroutine. Deze is heel belangrijk voor je kindje, zodat hij weet dat het slapen eraan komt.

Zorg ervoor dat de kamer donker is. Het wordt eerder licht en het ochtend licht kan ervoor zorgen dat je kindje vroeger wakker wordt. Gebruik het daglicht om de biologische klok in te stellen. Ga in de ochtend lekker naar buiten. In de avond dim je het licht en zorg je voor rust in huis. Liever geen tv of ipad een uur voor het slapen gaan.

Geef het even de tijd. Het kan een aantal dagen duren voor je kindje gewend is aan het nieuwe ritme. Hou goed de wakkertijden aan en kijk goed naar de slaapsignalen. Het kan zijn dat je kindje wat sneller moe is en eerder naar bed moet of een powernap nodig heeft. Dit is helemaal niet erg. Zodra je kindje aan het nieuwe ritme gewend is, trekt het wel weer recht.

Kom je er echt niet uit en vindt je het fijn als ik even met je mee kijk? Stuur me dan gerust een berichtje.

Liefs The new sleepcoach

hello@thenewsleepcoach.nl

0652632349

Geef een antwoord