Inbakeren

Inbakeren

Inbakeren is een mooi hulpmiddel als je baby onrustig slaapt door maaiende armpjes of als je baby korte slaapjes doet. Inbakeren geeft namelijk geborgenheid en helpt je baby dieper en rustiger slapen.

Je hebt verschillende inbakersystemen en niet elke baby zal hetzelfde systeem fijn vinden. Zo kan een wat sterkere inbakersysteem, zoals een inbakerdoek, beter helpen bij erg onrustige baby’s. Bijvoorbeeld baby’s met reflux of huilbaby’s. Deze wil je strak inwikkelen. Een baby die wakker wordt door maaiende armpjes maar waar verder geen onrust speelt, heeft vaak genoeg aan een inbakerzak.

Je kunt gebruik maken van inbakerdoeken, dit zijn kant en klare doeken die het inbakeren makkelijk maken. Of een inbakerzak. Dit is een slaapzakje met dichte mouwopeningen. Deze zak biedt veel ruimte voor je baby en is geschikt voor baby’s met (een kans) op een heupafwijking.

Inbakeren hoort bij het slapen. Dus als je baby wakker is ,dan wil je weer uitbakeren. Niet alle baby’s vinden inbakeren fijn maar wennen hier wel snel aan. Geef het ongeveer een week en blijf elk slaapje inbakeren. Ook zit er verschil tussen de doeken en zakjes. Zo kan je baby het ene merk wel fijn vinden en het andere merk niet.

Wanneer mag je niet inbakeren?

 • Als je baby koorts heeft, dit in verband met warmtestuwingen
 • De eerste 24 uur na een vaccinatie
 • Bij benauwdheid of een luchtweginfectie
 • Bij kans op een dysplastische heupontwikkeling (een inbakerzakje kan dan wel)
 • Als je baby last heeft van natte eczeem
 • In de kraamweek. De borstvoeding moet nog goed op gang komen en je wilt veel huid-op-huidcontact bieden.
 • Gebruik ook geen mutsje, dit in verband met warmte stuwingen
 • Als je baby veel spuugt

Inbakeren afbouwen. Waar moet je opletten? Vroeg op laat moet je gaan afbouwen. Aanbevolen wordt rond de 4 maanden het inbakeren af te bouwen en je baby rond de 6 maanden uit de doeken te hebben. Of zelf eerder als je baby zelfstandig kan rollen. Een ingebakerde baby mag niet op zijn buikje terechtkomen.

Je kunt op verschillende manieren afbouwen.

 • Cold Turkey: Dit vraagt wat geduld en inzet. Je stapt van de inbakerzak meteen naar een normale slaapzak. Je kunt verzet verwachten. Maar je hebt ook slaapzakken waarbij je de armpjes eruit kunt laten. Zo ligt je baby in zijn vertrouwde inbakerzak maar heeft hij toch zijn armpjes vrij
 • Geleidelijk afbouwen: Je begint eerst met 1 slaapje overdag de inbakerzak weg te laten en als dit goed gaat, neem je er nog een slaapje bij.  Zo bouw je steeds meer het inbakeren af.
 • Ligt je baby in een inbakerdoek? Dan kun je je baby eerst in een inbakerzak doen. Zo kan hij alvast wennen aan meer ruimte. En dan laat je eerst de armpjes eruit en als dit allemaal goed gaat, stap je over naar een normale slaapzak.

Inbakeren kan dus goed helpen om je baby beter en rustiger te laten slapen maar wel is het belangrijk dat je op de veiligheid let en op tijd het inbakeren doet afbouwen.

Wil je hier graag hulp bij of is je baby ondanks het inbakeren nog onrustig? Neem dan gerust contact met me op. 0652632349

Veel liefs Janine

Geef een antwoord